Austria continuă să se opună aderării României la Schengen, de ce nu s-a răzgândit. Reacția MAI de la București

de: Cătălina Burghelea
06 12. 2022

Premierul austriac Karl Nehammer a reconfirmat, marți, că țara sa se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Declarațiile cancelarului vin la o zi după ce ministrul român al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a mers la Viena, unde s-a întâlnit cu omologul Gerhard Karner.

Austria spune „NU” aderării României la Schengen

Update 6 decembrie, ora 14.08. Problemele de migraţie cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României, spune ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Oficialul MAI reiterează că țara noastră îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen.

„În mod categoric, ţara noastră nu poate fi sancţionată nemeritat şi nejustificat pentru această situaţie. Nu prin România trece fluxul migratoriu şi nu România este generatoarea acestui flux. Fără doar şi poate, România îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen. Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare ale României au fost pozitive şi au fost dezbătute în grupuri de lucru inclusiv cu participarea reprezentanţilor Austriei”, a relatat Bode în mediul online.

Ministrul român mai menționează că, la ultima întâlnire dintre reprezentanţii celor două Ministere de Interne (Viena, 5 decembrie 2022), statisticile generale prezentate, referitoare la migraţie, rute, returnări, înregistrarea migranţilor în sistemele europene, au fost confirmate de partea austriacă.

„I-am reamintit omologului austriac Gerhard Karner faptul că: la întrevederea noastră din februarie 2022 a susţinut ferm aderarea României la spaţiul Schengen; în timpul Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene am acceptat realizarea unor misiuni de evaluare voluntară a aplicării acquis-ului Schengen în România; Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunţat încă din cadrul primelor reuniuni că una din priorităţile sale este extinderea spaţiului Schengen; rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare voluntară a României au fost pozitive şi au arătat fără echivoc că ţara noastră este pe deplin pregătită să adere la spaţiul Schengen; Austria şi-a însuşit oficial declaraţia statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spaţiului Schengen inclusiv cu ocazia Conferinţei ministeriale a Forumului Salzburg de la Bucureşti din 16 noiembrie 2022. Îmi menţin afirmaţia fermă că România este pregătită şi merită să adere la spaţiul Schengen, iar aderarea nu constituie un pericol pentru nimeni, ci un mod de a consolida spaţiul Schengen. Funcţionarea spaţiului Schengen depinde în primul rând de voinţa statelor membre de a coopera şi colabora eficient şi solidar”, a completat Lucian Bode.

Știrea inițială: Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a subliniat, marţi dimineaţa, într-o emisiune la postul public de televiziune, că Viena îşi menţine dreptul de veto faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi nu are de gând să-şi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie.

De ce Viena continuă să se opună

Totodată, Karner a dezminţit informaţiile că Austria ar putea ceda presiunilor la Consiliul miniştrilor de interne din UE, care are loc peste două zile. „În acest moment, refuzăm extinderea Schengen cu România şi Bulgaria”, a spus liderul MAI. Și nici nu va exista aprobare condiţionată a aderării la Schegen, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii, a transmis un purtător de cuvânt al ministrului într-un interviu acordat cotidianului „Kleine Zeitung”. Protecţia frontierelor, susțin oficialii de la Viena, pur şi simplu nu funcţionează, iar Bulgaria şi România trebuie să fie tratate la pachet.

Explicația cancelarului Karl Nehammer

Aflat la Tirana, pentru Summitul UE – Balcanii de Vest, unde participă și președintele Klaus Iohannis, cancelarul austriac Karl Nehammer a confirmat refuzul țării sale.

„Ministrul de Interne a precizat clar: nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea Schengen cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au trecut granița externă a Uniunii Europene și au ajuns în țări precum Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste chestiuni de securitate”, a punctat Nehammer.

Iohannis anunță negocieri intense până în ultima clipă

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a menționat că România va negocia până în ultima clipă aderarea la spațiul Schengen: „Încă se discută, se negociază. Joi, această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI ai miniștrilor de Interne și Justiție. Acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci încă e nevoie de negocieri, încă se discută pe textul acestei decizii. Suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să aducem decizia unde o dorim noi. Nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment. În condițiile în care deciziile referitoare la România și Bulgaria nu sunt tocmai identice, nici rezultatele nu pot fi tocmai identice. Nu înseamnă că nu se poate găsi o formulă de decizie convenabilă pentru ambele părți”.

Extinderea zonei fără frontiere se va decide la JAI, Consiliul Miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne din UE, joi și vineri.